Foto: Sander Dybvik

Utstillingen Røtter i Havet er et resultat av ti måneders opphold på et nedlagt fiskeanlegg i Gjengstøa ytterst i Heim kommune, og tar utgangspunkt i anleggets historie, rom og materialer, Gjengstøa som sted og bygd, min opplevelse av å være her og barndomsminner fra stedet.
Utstillingen viser tegning, maleri og foto. Enkelte arbeider tar utgangspunkt i anleggsbygningene, både slik de står i dag og hva de har fungert som tidligere; et fiskemottak- og slakteri. I sin storhetstid var anlegget et av Norges største og fremste, med stor produksjon og sysselsetting. Nå har anlegget vært nedlagt i tyve års tid og spor fra driften er å finne overalt. Anlegget har i senere tid fungert som verksted, båthotell og oppbevaring for nedlagte bedrifter i kommunen, og huser elementer fra fjerne tiår og nyere tid som til sammen utgjør et slags arkivmylder.
Gjengstøa som sted er interessant på grunn av kombinasjonen natur (kyst, skog, fjell og kulturlandskap), spennende bygningsmasser og rik historie. Jeg er opptatt av å formidle stedsidentitet. Anleggets identitet er sammensatt og rommer fortid; med fungerende drift, utvikling, liv og ambisjon sammen med dagens situasjon og stagnasjon.
Andre verk tar utgangspunkt i minner fra stedet og anlegget. Jeg har siden oktober 2023 opplevd bygda med nye og voksne øyne og dukket inn i gamle minner. Jeg kan ikke huske driften her, men har sterke minner av bestefar i sin blå
arbeidsdress, som gjorde anlegget til sin mekaniske lekeplass der han forvandlet gråstein om til smaragder. Eller metall og bolter til avanserte og velfungerende maskinerier. På andre siden av bukta syslet bestemor i hagen, sydde, ommøblerte og preparerte måltider.
Jeg har røtter her, og er sønn av sønn av sønn av sønn som grunnla anleggsdriften på 50-tallet. Anlegget, og fiskeri generelt, har stått svært sentralt i familien gjennom mange tiår, helt frem til min tid.
En del av ustillingen visualiserer reisen min og vår fra oktober til i dag. Her hadde tiden stått stille siden 2005, med kaffegrut i kopper og ullsokker i skap. Det tok mye tid å få det noenlunde levbart i lokalene, og den lange prosessen om å bli kjent med og leve seg inn i omgivelsene har vært avgjørende for resultatet.
Alle rammene er funnet enten på anlegget, i naust, på Vollan eller på ombruksbua på Kyrksæterøra, med unntak av Vikanveien nordvest og Vikanveien nordvest, som er rammet inn hos J2 Rammeverksted.

Foto: Guro Sommer

Resultatet ble en kulturopplevelse for nesten 300 lokale og tilreisende, med utstillinger og performance gjennom flere rom, taler og gratis kafé. Prosjektet ble gjort sammen med Tora Sofie Solum Jenssen, som viste sin performance med kolleksjonen "TIDEVANN" gjennom den gamle slaktehallen midtveis i utstillingsløpet.

Foto: Henrik Granseth

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Foto: Guro Sommer

Back to Top